Współpraca nad projektami w Wiadomościach na iPhonie

W aplikacji Wiadomości  możesz wiadomość tekstową z zaproszeniem do wspólnej pracy nad projektem, a wszyscy uczestnicy rozmowy zostaną dodani do dokumentu, arkusza kalkulacyjnego lub innego udostępnianego pliku.

Uwaga: Aby rozpocząć wspólną pracę nad projektem przy użyciu aplikacji Wiadomości, Ty i odbiorcy musicie używać iMessage w systemie iOS 16, iPadOS 16, macOS 9, watchOS 9, visionOS 1 lub nowszym, a plik projektu musi być zachowany w miejscu dostępnym dla innych, takim jak iCloud Drive. Używanie funkcji współpracy w aplikacjach na iPhonie może wymagać włączenia iCloud: przejdź do Ustawień  i stuknij w [Twoje imię i nazwisko] > iCloud, a następnie we Wszystkie obok etykiety Zachowane w iCloud.

Zapraszanie innych do współpracy

Możesz zapraszać innych do wspólnej pracy nad projektem w innej aplikacji, a następnie omawiać go w Wiadomościach. Możesz udostępniać pliki z takich aplikacji, jak Notatki, Freeform, Przypomnienia, Safari, Keynote, Numbers, Pages i innych, pod warunkiem, że włączysz najpierw ich funkcje współpracy w ustawieniach iCloud oraz zachowasz zawartość w miejscu dostępnym dla innych, takim jak iCloud Drive.

Proces zapraszania innych osób do wspólnej pracy zależy od aplikacji. Oto jedna z możliwości rozpoczynania wspólnej pracy w obsługiwanej aplikacji:

  1. Zaznacz plik, który chcesz udostępnić, a następnie stuknij w przycisk Udostępnij lub w przycisk Współpracuj.

  2. Upewnij się, że wybrana jest opcja Współpracuj (a nie Wyślij kopię), a następnie stuknij w grupę lub osobę, z którą chcesz współpracować. Jeśli nie widzisz tej grupy lub osoby na liście, stuknij w ikonę ikona aplikacji Wiadomości.

    Sugerowane ikony mogą odpowiadać grupom lub osobom uczestniczącym w aktywnych połączeniach FaceTime lub ostatnich rozmowach w Wiadomościach.

  3. Otworzona zostanie rozmowa w aplikacji Wiadomości z gotowym do wysłania zaproszeniem. Dodaj notatkę (opcjonalnie), a następnie stuknij w przycisk Wyślij.

Rysunek w aplikacji Notatki z zaproszeniem do współpracy. Widoczna jest opcja Współpraca oraz etykieta „Tylko zaproszeni przez Ciebie mogą edytować” jako ustawienie dostępu i uprawnień. Poniżej widocznych jest czworo sugerowanych odbiorców, w tym jedna grupa. Na dole widoczne są różne metody udostępnienia notatki: AirDrop, Wiadomości, Poczta oraz friform.

Po zaproszeniu innych osób do współpracy w Wiadomościach możesz pracować nad projektem w innej aplikacji. Powrót do rozmowy w Wiadomościach możliwy jest po stuknięciu w przycisk Współpracuj w tej aplikacji.

Uaktualnienia dotyczące edycji pliku wykonanych przez inne osoby są wyświetlane u góry wątku w Wiadomościach. Aby wrócić do udostępnianego projektu i wyświetlić zmiany, stuknij w uaktualnienie.

Uwaga: Interakcja uczestników z udostępnianą rzeczą lub wyświetlanie przez te osoby zmian może wymagać zaakceptowania zaproszenia lub dołączenia do udostępnianej rzeczy.

Współpraca nad projektem w Wiadomościach

Po udostępnieniu projektu na górze rozmowy w Wiadomościach wyświetlane są uaktualnienia, gdy ktoś dokona edycji.

Rozmowa grupowa w aplikacji Wiadomości. Widoczne jest zaproszenie do współpracy oraz uaktualnienia wyświetlane na górze okna rozmowy.
  1. Przejdź do aplikacji Wiadomości  na iPhonie.

  2. Otwórz rozmowę zawierającą zaproszenie do projektu, nad którym rozpoczęta została współpraca, a następnie wykonaj dowolną z następujących czynności, aby wrócić do projektu:

    • Stuknij w plik w rozmowie, aby go otworzyć.

    • Jeśli na górze rozmowy widoczne jest uaktualnienie, stuknij w Pokaż.

    • Stuknij we uczestnika lub grupę (u góry ekranu), przewiń do etykiety Współpraca, a następnie stuknij w udostępniony projekt.

Gdy dokonasz dowolnych zmian w projekcie, uczestnicy otrzymają uaktualnienie w rozmowie.

Uwaga: Jeśli dodasz nową osobę do rozmowy grupowej, musisz przydzielić jej uprawnienia dostępu do projektu, nad którym trwa wspólna praca. Jeśli dana osoba została dodana do rozmowy grupowej niedawno, możesz ją dodać, stukając w powiadomienie widoczne u góry ekranu. Możesz także zapraszać inne osoby do współpracy.

Zarządzanie współpracą i grupą

Grupa współpracujących osób w Wiadomościach oraz grupa współpracująca nad plikiem nie muszą się pokrywać. Na przykład niektóre osoby mogły zostać zaproszone do wspólnej pracy nad plikiem poza aplikacją Wiadomości. Inną przyczyną może być istnienie dwóch grup w Wiadomościach, każdej z osobną rozmową i włączoną współpracą.

Jeśli udostępniasz projekt co najmniej dwóm osobom w rozmowie w Wiadomościach, możesz dodawać lub usuwać uczestników.

  1. Przejdź do aplikacji Wiadomości  na iPhonie.

  2. Otwórz rozmowę, którą chcesz zarządzać, a następnie stuknij w ikonę grupy u góry rozmowy, aby wyświetlić szczegóły dotyczące rozmowy grupowej.

  3. Stuknij w przycisk wyświetlający uczestników rozmowy, a następnie wykonaj dowolną z następujących czynności:

    • Dodawanie nowych uczestników: Przewiń na dół listy, stuknij w Dodaj kontakt , a następnie dodaj kontakty.

      Jeśli współpraca została rozpoczęta z tylko jedną osobą, dodanie kolejnych osób wymaga rozpoczęcia nowej rozmowy.

      Uwaga: Jeśli rozmowa zawiera pliki, które zostały udostępnione przed dołączeniem do rozmowy nowych uczestników, musisz dodać te osoby do udostępnianych plików. Gdy dodajesz uczestników, na górze rozmowy pojawia się powiadomienie. Stuknij w Pokaż w powiadomieniu, aby przejrzeć wcześniej udostępnione pliki, do których możesz dodać nowych uczestników.

    • Usuwanie uczestników z rozmowy: Przesuń palcem w lewo po osobie, którą chcesz usunąć, a następnie stuknij w Usuń.

      Ważne: Dostęp do projektu jest zwykle ustawiany w aplikacjach, w których przebiega współpraca. Aby całkowicie usunąć uprawnienia danego uczestnika do wyświetlania lub edycji, sprawdź je w samej aplikacji.

Podczas dodawania kolejnej osoby do wcześniej udostępnionego dokumentu, możesz dodać ją również do istniejącej rozmowy lub rozdzielić rozmowy. Osoby dodane do rozmów nie mogą czytać wiadomości wysłanych wcześniej.

Wyłączanie współpracy nad projektem w Wiadomościach

Dostęp do projektu jest zwykle ustawiany w aplikacjach, w których przebiega współpraca. Na przykład, jeśli współpracujesz nad dokumentem w aplikacji Pages, ustawienia aplikacji Pages są nadrzędne w stosunku do ustawień w aplikacji Wiadomości. Podobnie jak w przypadku innych wiadomości, możesz jednak cofnąć wysłanie zaproszenia lub usunąć je z rozmowy.

Ważne: Usunięcie zaproszenia z wątku usuwa powiązanie rozmowy ze współpracą, ale nie usuwa uczestników z pliku. Aby całkowicie usunąć uprawnienia danego uczestnika do wyświetlania lub edycji, sprawdź je w aplikacji.

Morty Proxy This is a proxified and sanitized view of the page, visit original site.
Był pomocny?
Ograniczenie liczby znaków: 250
Maksymalna liczba znaków to 250.
Dziękujemy za komentarz.
Morty Proxy This is a proxified and sanitized view of the page, visit original site.