Współpraca nad projektami w Wiadomościach na iPhonie

Możesz wysłać w aplikacji Wiadomości  zaproszenie do wspólnej pracy nad projektem, a wszyscy uczestnicy rozmowy zostaną dodani do dokumentu, arkusza kalkulacyjnego lub innego udostępnianego pliku.

Uwaga: Aby rozpocząć wspólną pracę nad projektem przy użyciu aplikacji Wiadomości, Ty i odbiorcy musicie używać iMessage w systemie iOS 16 lub nowszym, iPadOS 16 lub nowszym, albo macOS Ventura, a plik projektu musi być zachowany w miejscu dostępnym dla innych, takim jak iCloud Drive. Używanie funkcji współpracy w aplikacjach na iPhonie może wymagać włączenia iCloud: przejdź do Ustawień  i stuknij w [Twoje imię i nazwisko] > iCloud > Pokaż wszystkie (pod etykietą Aplikacje używające iCloud).

Zapraszanie innych do współpracy

Możesz zapraszać innych do wspólnej pracy nad projektem w innej aplikacji, a następnie omawiać go w Wiadomościach. Możesz udostępniać pliki z takich aplikacji, jak Notatki, Przypomnienia, Safari, Keynote, Numbers, Pages i innych, pod warunkiem, że włączysz najpierw ich funkcje współpracy w ustawieniach iCloud oraz zachowasz zawartość w miejscu dostępnym dla innych, takim jak iCloud Drive.

Lista zakupów w aplikacji Notatki z zaproszeniem do współpracy. Widoczna jest opcja Współpraca oraz etykieta „Tylko zaproszeni przez Ciebie mogą edytować” jako ustawienie dostępu i uprawnień. Poniżej widocznych jest czworo sugerowanych odbiorców, w tym jedna grupa złożona z dwóch osób. Na dole widoczne są różne metody udostępnienia notatki: AirDrop, Wiadomości, Poczta oraz Przypomnienia.

Proces zapraszania innych osób do wspólnej pracy zależy od aplikacji. Oto jedna z możliwości rozpoczynania wspólnej pracy w obsługiwanej aplikacji:

  1. Wybierz plik, który chcesz udostępnić, a następnie stuknij w przycisk udostępniania lub w przycisk Współpracuj.

  2. Upewnij się, że wybrana jest opcja Współpracuj (a nie Wyślij kopię), a następnie stuknij w grupę lub osobę, z którą chcesz współpracować. Jeśli nie widzisz tej grupy lub osoby na liście, stuknij w ikonę Wiadomości.

    Sugerowane ikony mogą odpowiadać grupom lub osobom uczestniczącym w aktywnych połączeniach FaceTime lub ostatnich rozmowach w Wiadomościach.

  3. Otworzona zostanie rozmowa w aplikacji Wiadomości z gotowym do wysłania zaproszeniem. Dodaj notatkę (opcjonalnie), a następnie stuknij w przycisk Wyślij.

Po zaproszeniu innych osób do współpracy w Wiadomościach możesz pracować nad projektem w innej aplikacji. Powrót do rozmowy w Wiadomościach możliwy jest po stuknięciu w przycisk Współpracuj w tej aplikacji.

Uaktualnienia dotyczące edycji pliku wykonanych przez inne osoby są wyświetlane u góry wątku w Wiadomościach. Aby wrócić do udostępnianego projektu i wyświetlić zmiany, stuknij w uaktualnienie.

Uwaga: Interakcja uczestników z udostępnianą rzeczą lub wyświetlanie przez te osoby zmian może wymagać zaakceptowania zaproszenia lub dołączenia do udostępnianej rzeczy.

Współpraca nad projektem w Wiadomościach

Po udostępnieniu projektu na górze rozmowy w Wiadomościach wyświetlane są uaktualnienia, gdy ktoś dokona edycji.

Rozmowa grupowa w aplikacji Wiadomości. Widoczne jest zaproszenie do współpracy oraz uaktualnienia wyświetlane na górze okna rozmowy.

Aby wrócić do projektu, otwórz rozmowę zawierającą projekt, nad którym wspólnie pracujecie. Następnie możesz wykonać dowolne z następujących czynności:

  • Stuknij w plik w rozmowie, aby go otworzyć.

  • Jeśli na górze rozmowy widoczne jest uaktualnienie, stuknij w Pokaż.

  • Stuknij we uczestnika lub grupę (u góry ekranu), przewiń do etykiety Współpraca, a następnie stuknij w udostępniony projekt.

Gdy dokonasz dowolnych zmian w projekcie, uczestnicy otrzymają uaktualnienie w rozmowie.

Uwaga: Jeśli dodasz nową osobę do rozmowy grupowej, musisz przydzielić jej uprawnienia dostępu do projektu, nad którym trwa wspólna praca. Jeśli dana osoba została dodana do rozmowy grupowej niedawno, możesz ją dodać, stukając w powiadomienie widoczne na górze ekranu. Możesz także zapraszać inne osoby do współpracy.

Zarządzanie współpracą i grupą

Grupa współpracujących osób w Wiadomościach oraz grupa współpracująca nad plikiem nie muszą się pokrywać. Na przykład, niektóre osoby mogły zostać zaproszone do wspólnej pracy nad plikiem poza aplikacją Wiadomości. Inną przyczyną może być istnienie dwóch grup w Wiadomościach, każdej z osobną rozmową i włączoną współpracą.

Jeśli udostępniasz projekt co najmniej dwóm osobom w rozmowie w Wiadomościach, możesz dodawać lub usuwać uczestników.

  1. Stuknij w ikonę grupy widoczną u góry rozmowy, aby otworzyć szczegóły rozmowy.

  2. Stuknij w przycisk wyświetlający uczestników rozmowy, a następnie wykonaj dowolne z następujących czynności:

    • Dodawanie nowych uczestników: Przewiń na dół listy i stuknij w przycisk Dodaj kontakt, a następnie dodaj kontakty.

      Jeśli współpraca została rozpoczęta z tylko jedną osobą, dodanie kolejnych osób wymaga rozpoczęcia nowej rozmowy.

      Uwaga: Jeśli rozmowa zawiera pliki, które zostały udostępnione przed dołączeniem do rozmowy nowych uczestników, musisz dodać te osoby do udostępnianych plików. Gdy dodajesz uczestników, na górze rozmowy pojawia się powiadomienie. Stuknij w Pokaż w powiadomieniu, aby przejrzeć wcześniej udostępnione pliki, do których możesz dodać nowych uczestników.

    • Usuwanie uczestników z rozmowy: Przesuń palcem w lewo po osobie, którą chcesz usunąć, a następnie stuknij w Usuń.

      Ważne: Dostęp do projektu jest zwykle ustawiany w aplikacjach, w których przebiega współpraca. Aby całkowicie usunąć uprawnienia danego uczestnika do wyświetlania lub edycji, sprawdź je w samej aplikacji.

Podczas dodawania kolejnej osoby do wcześniej udostępnionego dokumentu, możesz dodać ją również do istniejącej rozmowy lub rozdzielić rozmowy. Osoby dodane do rozmów nie mogą czytać wiadomości wysłanych wcześniej.

Wyłączanie współpracy nad projektem w Wiadomościach

Dostęp do projektu jest zwykle ustawiany w aplikacjach, w których przebiega współpraca. Na przykład, jeśli współpracujesz nad dokumentem w aplikacji Pages, ustawienia aplikacji Pages są nadrzędne w stosunku do ustawień w aplikacji Wiadomości. Podobnie jak w przypadku innych wiadomości, możesz jednak cofnąć wysłanie zaproszenia lub usunąć je z rozmowy.

Ważne: Usunięcie zaproszenia z wątku usuwa powiązanie rozmowy ze współpracą, ale nie usuwa uczestników z pliku. Aby całkowicie usunąć uprawnienia danego uczestnika do wyświetlania lub edycji, sprawdź je w aplikacji.

Morty Proxy This is a proxified and sanitized view of the page, visit original site.
Był pomocny?
Ograniczenie liczby znaków: 250
Maksymalna liczba znaków to 250.
Dziękujemy za komentarz.
Morty Proxy This is a proxified and sanitized view of the page, visit original site.